Wat betekent ‘bespoke’ eigenlijk? Het is natuurlijk een verwijzing naar de film The Big Short. In aanloop naar de vorige kredietcrisis maakten Amerikaanse banken en beleggers financiële constructies waar een gewoon mens niet blij van hoeft te worden. Er kwam een hoop ellende, maar iets later keerden de bedenkers van de rommel terug op hun schreden, om dezelfde fouten te herhalen met een ‘bespoke tranche-opportuniteit'.
En toeval of niet (niet), over die beleggingsproducten (en die ‘tranche’) hebben we een uitzending opgenomen bij Current Ratio. Als u zich verveelt of niet van vuurwerk houdt, kunt u die kijken. Misschien komt er in 2025 wel een nieuwe kredietcrisis, weet u bij voorbaat hoe dat komt.
Dat zijn al veel woorden, terwijl meer dan de helft van ons volk waarschijnlijk toch niet meer nuchter is. Daarom, hier zijn de best gelezen artikelen van 2024, de nummers 10 tot en met 2. Nota bene: de titel is een link, kunt u het artikel meteen lezen als u dat nog niet heeft gedaan.
10: Omtzigt heeft gelijk: er dreigt een demografische nachtmerrie
Demografie, moeilijk, wiskundig onderwerp. Of niet? Nee, niet. Elk mens op aarde heeft een biologische moeder en vader. Elke ouder laat twee kinderen achter, of de samenleving krimpt. Als dat een samenleving is die verslaafd is aan schuld, steven je af op een kredietcrisis waar 2008 een natte wind bij was. Pieter Omtzigt zei het en het ganse land schoot in de deugkramp. Maar hij had wel gelijk en wiskunde is wiskunde, wat je politieke overtuiging ook is.
9: Staatsgreep met nepnieuws in Roemenië: dit is het bewijs
Enorm onderwerp, terecht dat het in de top tien staat. In Roemenië zijn er verkiezingen, de anti-EU kandidaat staat op voorsprong. De veiligheidsdiensten sprokkelen bewijs van Russische inmenging bij elkaar, waarbij ze erbij vermelden dat het net zo goed heel agressieve marketing kan zijn. De pro-EU kandidaat verliest en dan worden verkiezingen ongeldig verklaard, tegen de zin van de verliezer in: men wacht het proces dus eerst af en annuleert de verkiezingen zonder nieuw bewijs als de uitslag een teleurstelling is. Dat gaat volgens de nieuwe Europese mediawet, de DSA, en dat kan overal gebeuren.
8: Via digitaal paspoort komt Brussel uw medische data roven
Ja! Daar is hij! Het digitale paspoort, zo gaat hij eruit zien. Net als bij de QR-code van de lockdown is het nu mogelijk om slechts een deel van uw digitale profiel te delen. Met dat principe valt geld te verdienen, dus gaan we er nog even mee door. De QR-code tijdens de pandemie was eigenlijk een generale repetitie. In het derde kwartaal van 2026 komt de ‘NL Wallet’ er, of de Tweede Kamer nu voor of tegen is.
7: CBDC verliest zijn charme, gaat misschien helemaal niet door
Je moet kiezen, een lelijke geit of een digitale euro? Dan maar het eerste. Gelukkig zit er een zeer technisch topic in de top tien, waar doe je het anders voor. CBDC is een digitale munt, waarbij de centrale bank een grote vinger in de maatschappelijke pap krijgt. Gewone banken vroegen om een beperking aan het gebruik, zodat burgers niet te veel geld weg zouden sluizen bij hun bestaande bank (dat proces heet ‘disintermediation’). Ze kregen hun zin, er komt CBDC maar die gaat zo ingericht worden dat dit middel geen concurrentie of innovatie teweeg zal brengen. Waarom doe je het dan nog? Inderdaad, het ding verliest zijn charme.
6: Ronald Plasterk om niks voor de bus gegooid
Wat Ronald Plasterk deed, is schandalig. Daarom is het goed dat hij geen premier is geworden. Maar wat deed hij eigenlijk precies verkeerd? Dat is nog steeds niet duidelijk. Hij zou astronomische bedragen hebben verdiend en dat gaat de mensen in de afgunstige polder te ver. Klein probleem: hij liet zich in steeds waardelozer wordende aandelen betalen. Relletje om niks, maar het premierschap zat er niet meer in. De ‘kwaliteitskranten’ die de scoop tegen Plasterk bij elkaar schreven, kwamen er dankzij Current Ratio achter dat ze nogal wat rekenfoutjes in hun hetze hadden gemaakt. Die corrigeerden ze doodleuk een dag na onze publicatie, maar helaas zonder enige bronvermelding. Ze hadden het ‘ineens’ zelf ontdekt.
5: Woprid Kaagstra was de slechtste minister van Financiën ooit
Wie? Het fusiebedrijf van Kaag en Hoekstra, ze waren eigenlijk samen minister van Financiën. Kaag was volgens de groupies in de media de eerste vrouwelijke minister op die plek en ze liet de begroting blakend van gezondheid achter. Klopt dat? Nee. Sinds ongeveer 2012 kunnen Europese overheden uitgaven in de boeken van de EU opschrijven. Daardoor lijkt de eigen begroting gezonder dan die is. Er is geen schuld zichtbaar, maar iets later (2027 voor Nederland) staat er wel een deurwaarder op de stoep. Nederland staat met het Coronafonds voor 45 miljard euro aan de lat en dat bedrag zal de komende jaren een paar keer vermenigvuldigd worden. De belastingen gaan fors omhoog maar dat zie je niet in de begroting. Magic!
4: Ollongren oliemannetje oligarchen
Rare titel, is die zo gekozen omdat je dan drie keer een ‘o’ hebt? Betrapt. Ollongren was minister van Defensie maar haar kabinetje viel en toen had ze niks te doen. Nu mag ze lobbyist worden van een denktank uit Oekraïne maar als je een beetje goed zoekt, dan zie je dat een vehikel is van een licht dubieuze miljardair en oligarch uit dat land, Viktor Pinchuk. Hopen dat haar fiscale kennis nog op orde is om deze ondernemer te helpen met zijn fiscale constructie vol met vennootschappen in belastingparadijzen die hij heeft opgetuigd. Weet je trouwens waarom Oekraïne zo arm is? Niet tegen Kajsa zeggen.
3: Jaguar Cars blaast zichzelf op met 'woke' maar kan daar helemaal niets aan doen
Dit bedrijf gaat in de komende paar jaar kapot. Eigen schuld of niet? Wel, omdat het voor een spuuglelijke elektrische auto koos, een tampon op wielen. Auto’s op benzine worden versneld uit de verkoop gehaald, waardoor Britse automerk de komende kwartalen inkomsten gaat missen. Daardoor is innovatie onmogelijk, de Europese autoindustrie sloopt zichzelf zo letterlijk. Aan de andere kant is Europa in de greep van een politiek geloof dat stelt dat vanwege het klimaat de industrie moet verdwijnen. Dat zorgt voor allerlei wetten, zoals een verbod op benzinemotoren in het volgende decennium: daar kan geen autobedrijf iets aan doen. Helpen doet het allemaal niet, want productie verplaatst zich nu naar landen met lagere milieunormen. Interessant om te zien hoe historici straks naar deze periode van economische automutilatie zullen kijken, maar Jaguar Cars bestaat dan niet meer.
2: Een digitaal paspoort is niet ‘handig’, je democratie verandert er structureel door
Het heeft wat vertraging opgelopen, maar daar is mijn nieuwe boek dan: Democratie op de Helling. Het klinkt leuk, alles digitaal maken, maar als je de bijbehorende wetten goed leest word je minder blij. Digitale hulpmiddelen maken opsporing en handel in persoonlijke data mogelijk zonder goedkeuring van de burger zelf, zonder dat die er aantoonbaar baat bij heeft. Het artikel bij de lancering van het boek deed het goed in het overzicht. U kunt het boek hier bestellen. Het e-book kost een habbekrats maar u kunt met een donatie zelf bepalen wat u het waard vindt: zo houden we de boel bereikbaar, dat is een doel op zich. Maar er is nog een artikel beter gelezen dit jaar. Welke is dat? Eerst even nadenken, dan pas raden!