Dan hebben we het natuurlijk over de overname van RTL door DPG Media. Dat laatste is het investeringsvehikel van de Belgische familie van Thillo, die nu alle Nederlandse kranten in handen heeft, alsmede een hoop dagbladen, maar ook alle grote gratis nieuwsblogs op de NOS na. Het voordeel van het zijn van een monopolist is evident, je kunt tarieven in je voordeel aanpassen en het geld stroomt binnen. Voor de mediapluriformiteit is het wat minder voordelig, want de concurrentie is nu verdwenen.
DPG vraagt lezers en gebruikers van vergelijkingssites als Independer om persoonlijke gegevens achter te laten. Die voorkeuren worden dan verkocht aan adverteerders, waarna je reclames krijgt die aansluiten bij je persoonlijke eigenschappen. Als je bij Independer zoekt naar een goede reisverzekering, bijvoorbeeld, dan krijg je bij het lezen van NU.nl of een site van een krant vervolgens reclames voor vliegreizen. DPG Media schermt ook met de constructie; het bereik van het bedrijf is in Nederland zo groot, dat ze zo goed als iedereen kunnen bereiken. De EU is bijzonder genoeg dolenthousiast van het idee van een mediamonopolist en geeft de miljardairsfamilie van Van Thillo vervolgens ook nog eens 220 miljoen euro subsidie. Probeer daar als kleine speler, denk aan Current Ratio, maar eens tegenop te boksen. Daarover ging de laatste uitzending natuurlijk, die kunt u hieronder kijken.
Deze overname heeft trouwens totaal niets te maken met mijn laatste boek. Democratie op de helling koopt u hierrr, er is een e-book (digitaal, lekker handig) en een papieren boek. Wilt u mijn gegraaf mogelijk maken? Ga naar BackMe, of u koopt mijn andere boek, Het Euro Evangelie: Eventueel laat u uw waardering voor dit artikel merken via de knop hieronder. Of gewoon lekker niet. Veel kijkplezier!
En hoe zit het de EU subsidies?
DPG Media heeft leningen ontvangen van de Europese Investeringsbank (EIB), wat een financieringsinstelling van de Europese Unie is. Deze leningen, geen subsidies, zijn bedoeld voor de verdere digitalisering en innovatie van hun mediaplatformen. Zo heeft DPG Media in 2022 een lening van 100 miljoen euro gekregen en in 2025 nog eens 120 miljoen euro. Deze leningen worden gebruikt om te investeren in de ontwikkeling en innovatie van hun digitale media platformen in België en Nederland.
Het is belangrijk om te benadrukken dat deze leningen geen subsidies zijn. Een lening is een vorm van financiering waarbij geld wordt geleend en later terugbetaald met rente, terwijl een subsidie een gift is die niet hoeft te worden terugbetaald.
DPG Media gebruikt deze leningen om hun digitale transformatie te versnellen en hun positie in de mediawereld te versterken. De leningen worden gezien als een steun voor hun digitale investeringsprojecten en een manier om hun competitieve positie in een globaliserende markt te behouden.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_kranten_in_Nederland
DPG is niet de aandeelhouder van alles.