Waarom toegeven aan Extinction Rebellion onmogelijk is (en het bij eeuwig rellen blijft)
Kijk, dat is het mooie aan een vrij land. Je wil een die-in (spreek uit: daij-in) organiseren? Kan gewoon! Voor alle mensen die niet weten wat dat is: bij een die-in vallen demonstranten prompt neer, alsof ze stante pede zijn overleden. Dat kan niet, gelukkig maar. Zo is Extinction Rebellion (ER) begonnen: met ludieke acties, bijvoorbeeld op de UvA. De universiteit zou iets hebben gedaan wat niet goed is voor het klimaat, niemand weet wat. Het grote voordeel van een die-in is dat het volledig past binnen het principe van de vrije, democratische rechtsstaat. Wie mee wil doen met de die-in kan zich op bijzonder simpele wijze spontaan aansluiten, anderen kunnen er gewoon langslopen, of erdoorheen. De vrijheid van meningsuiting van de een krijgt vrij baan, terwijl de ander niet in de eigen bewegingsvrijheid wordt beperkt. Iedereen blij.
Daarna begon de club wat extremer gedrag te vertonen, zoals snelwegen blokkeren, denk aan de afrit bij de A10 die de ambulances van de VU gebruiken. Een stankactie in een winkelcentrum dit weekend deed de sympathie nog verder dalen en nu staan hun fiscale voordeeltjes op de tocht. Dat roept wat vragen op. Wie betaalt ER eigenlijk? Er zijn zonder twijfel veel kleine donateurs, maar ook enkele grote. Daaronder vinden we een interessante Amerikaanse oliemiljardair, die waarschijnlijk denkt dat hij wat goed te maken heeft.
Als leden van een beweging strafbare feiten plegen, is de leiding ervan dan niet schuldig aan opruiing? Het probleem bij ER is dat er een ‘decentraal’ model wordt toegepast, iedereen draagt iets bij maar niemand is verantwoordelijk. Dat juridische grapje is eindig, uiteindelijk zijn er daadwerkelijk specifieke personen die bedenken wanneer er een bepaalde actie gepland staat. Dan kun je niet doen alsof je er niets mee te maken hebt, vanwege het ‘decentrale’ karakter van ER.
Tot slot mag je je afvragen of er een haalbare boodschap wordt gebracht, een voorbeeld dat je zou kunnen volgen. Stel dat er nog honderd keer een die-in op de UvA of een willekeurige snelweg wordt gehouden en de samenleving accepteert de boodschap, wat dan?
Nu is ER verbolgen over vermeende fiscale voordelen voor ‘de fossiele industrie’, waar een verbod op zou moeten komen. Alleen zijn lagere tarieven voor energieverbruikers met een concurrentienadeel een zaak van Brussel, het betreft immers de interne markt. Al zou Schoof willen, hij kan de demonstranten nooit hun zin geven.
Nu hoeft dat ook niet, omdat het wetsvoorstel waar ER naar hengelt er al een tijd ligt, er wordt nog aan geschaafd. Schoof kan ER dus nooit tegemoetkomen. Het ontbreekt hem aan de juridische bevoegdheid, aangezien de Europese Commissie het alleenrecht heeft op het maken van wetten die de Europese interne markt raken. Daarnaast kan een wet niet worden ingevoerd, onder druk van ER, als het voorstel er al ligt. Je kunt niet een gat vullen waar iemand anders net beton in heeft gestort, dat is praktisch onmogelijk. Daarom kan er nooit worden toegegeven en blijft het bij blokkades, tot ER daarmee stopt of wordt gestopt.
De vermeende fossiele subsidies zijn dus geen daadwerkelijke giften van de overheid aan bijvoorbeeld Shell, daar is geen sprake van. Daarom kun je die geldstromen ook niet op aanvraag van ER stoppen, dat is het vervelende aan de bewoording. Een kleine steekproef uit de eigen omgeving - die dus niet echt representatief kan zijn - leert dat deze kennis geen gemeengoed is bij ER: daar wordt gedemonstreerd alsof er geen revisie van de bestaande richtlijn voor energiebelastingen aanstaande is. Dat is eigenlijk het verspreiden van nepnieuws, je duwt hele kuddes opgejutte bozerikken met een onmogelijke boodschap de snelweg op. Waarom niet, daar maakten we een uitzending over bij Current Ratio.
Verveelt u zich daarna nog steeds? Lees dan mijn nieuwe boek, Democratie op de helling. Dat koopt u hierrr, er is een e-book (digitaal, lekker handig) en een papieren boek. Wilt u mijn gegraaf mogelijk maken? Ga naar BackMe, of u koopt mijn andere boek, Het Euro Evangelie: Eventueel laat u uw waardering voor dit artikel merken via de knop hieronder. Of niet. Veel kijkplezier hieronder!