Even leek het erop dat Chat Control niet door zou gaan, omdat er geen overeenstemming bereikt kon worden in de Europese raad. Dat bleek uit het droge feit dat het onderwerp van de agenda was gehaald, voor de eurotop van vorige week. Het kwam allemaal ook ter sprake bij de laatste Current Ratio.
Nu is Hongarije roulerend voorzitter van de EU geworden, daarom mag premier Viktor Orbán de agenda van de raad bepalen. Nu blijkt dat het onderwerp weer terug is gekomen en dat Orbán dit jaar nog consensus wil hebben. Zelf is hij voorstander, omdat hij er niet voor terugschrikt burgerrechten in te perken in de strijd tegen misbruik van minderjarigen.
Voordat u boze reacties gaat intikken omdat alles wel mag wijken als het om dit onderwerp gaat; het wetsvoorstel is controversieel omdat een meerderheid van de burgers bij een enquête het niet wilden aangezien letterlijk alle communicatie van iedereen wordt onderschept en gescreend, iedereen is dus bij voorbaat verdachte van het bezitten van beeldmateriaal van misbruik - ook die kinderen zelf en hun oma’s van honderd worden gescand, omdat experts aangeven dat zo’n breed sleepnet niet werkt aangezien echte criminelen op de hoogte zijn van het opsporingsmiddel en ze daar natuurlijk op anticiperen, omdat criminelen überhaupt geen whatsapp gebruiken om dergelijk beeldmateriaal te delen en omdat daardoor er een grotere kans is op vals positieve uitslagen: dat betekent dat onschuldigen wel ten onrechte als verdachte worden aangewezen. Dat laatste is onvermijdelijk, iedereen met basiskennis van statistiek snapt dat. Meer meten, namelijk alles meten, alle communicatie van letterlijk iedereen, zorgt voor meer meldingen, los van de vraag of dat terecht is. Ook gaat de EU helemaal niet over strafrecht, dat is een taak van de lidstaat. De Europese commissie heeft het wetsvoorstel zo opgesteld dat die er wel over ging, in plaats van dat er naar de meest effectieve manier van opsporing is gezocht. Dan zou er zijn ingezet op gerichte zoekacties en meer personeel voor opsporing.
Voor critici van de koers van deze Europese commissie zijn Orbán en zijn Italiaanse collega Meloni een beetje de messias, zij zullen wel even een andere koers inzetten. Dat is een problematische aanname. Orbán gelooft in een machtige overheid en vindt het afschaffen van het briefgeheim geen bezwaar, dus bij soortgelijke discussies (denk aan privacy) zul je hem niet aan je zijde vinden als je je zorgen maakt om burgerrechten in het digitale tijdperk. Meloni vertegenwoordigt Italië, dat niet zonder de ECB overeind kan blijven. Als de ECB met monetair beleid hier inflatie veroorzaakt of CBDC wil invoeren, dan zal je Meloni ook niet horen klagen. Ze vertegenwoordigt Italië en de belangen van dat land (meer ingrijpen door de ECB en daarmee inflatie) staan haaks op die van de polder. Nederland zal moeten leren voor zichzelf op te komen.
We gaan toe naar ‘Build Back Brutality’, zoals beschreven in Het Euro Evangelie. Sinds de pandemie is het normaal geworden om uit paniek alles maar te accepteren en even wat burgerrechten op te schorten. Deze wetgeving past in dat patroon. Of het werkt, is niet vastgesteld maar bij een crisis moet je hard optreden als overheid. Dan laat je zien dat je ‘iets’ doet, denk aan de avondklok tijdens de lockdown. Een wandelverbod helpt de volksgezondheid natuurlijk niet maar in tijden van paniek maakt dat niet uit. Het Euro Evangelie vindt u op Bol.com, mijn werk ondersteunen kan via Backme.org. Zonder uw steun is dit uitpluiswerk niet te doen.