Stel, je hebt een productieproces met meerdere zogeheten inputfactoren, bedenk maar iets. Een inputfactor is een noodzakelijk aspect van het eindproduct, samen met andere factoren. In een keuken heb je koks nodig maar ook ingrediënten en potten en pannen, een taxibedrijf heeft chauffeurs in dienst maar ook auto’s, noem maar op. Als je een van de inputfactoren laat afnemen, wat zou dat doen met de prijs van het eindproduct? Die gaat natuurlijk omhoog, want door de daling van de input is er minder output en krijg je schaarste. Dat zorgt in de regel voor hogere prijzen. Als je van het taxibedrijf eist dat tien procent van de auto’s naar de sloop gaat, bijvoorbeeld, heeft dat gevolgen voor de capaciteit, natuurlijk. Wat dat met de prijzen doet zal per sector verschillen.
Zou dat ook voor landbouw gelden? Om voedsel te verbouwen heb je land nodig, het woord zegt het al. Als je boeren of vissers wegdoet, zou ons eten dan duurder worden? Dat zou een best logisch gevolg zijn. Bij de opname van Current Ratio zojuist besprak ik dat met de producent, Ruben. Er is iets raars aan de hand in de Westerse wereld. Feiten die ontzettend logisch zijn, worden in het huidige politieke debat in twijfel getrokken. Het is een beetje alsof mensen hier een beetje gek zijn geworden. Natuurlijk wordt eten duurder, als je boeren wegpest. In elke sector is er een verband tussen prijs en hoeveelheid en dan zou dat bij voedsel niet zo zijn? Economen van het Amerikaanse landbouwministerie werden gewezen op de groene plannen van Frans Timmermans, in zijn rol als eurocommissaris. Wat zouden de gevolgen van de landbouwhervormingen in Europa voor de VS zijn, als het allemaal doorgaat?
Ze becijferden dat een afname van de landbouwgrond met 10 procent en bijbehorende maatregelen zorgen voor 12 procent minder productie. Dat zorgt voor een prijsstijging van zeventien procent van het voedsel. De VS en Oekraïne zijn de winnaars van de milieuwet, want ze mogen dankzij handelsverdragen meer exporteren maar hoeven zich niet aan de milieu-eisen te houden die voor Europese concurrenten gelden. De EU schiet zichzelf economisch en geopolitiek in de voet, dat is het gevolg van de ‘Green Deal’. De grootste slachtoffers vallen in kwetsbare landen zoals die in de Hoorn van Afrika. Daar zullen 22 miljoen mensen de honger in worden geduwd. De Amerikaanse economen merkten op dat de groene plannen de voedselproductie zullen doen dalen maar dat de VS het voor zichzelf kunnen opvangen. Dat geldt niet voor de armste landen.
Interessant genoeg is het enige wetenschappelijk onderzoek naar de Green Deal afkomstig uit de VS. Daarom weten we dit. De Amerikanen wilden de gevolgen voor zichzelf becijferen en lieten en passant zien dat vooral Europa en Afrika de klappen zullen vangen. Het is niet zo dat de EU zelf onderzoek doet, voor er zo’n heftige maatregel wordt voorgesteld. Dat is toch bijzonder, als je er even bij stilstaat? Daar gaan we het vanavond over hebben, bij Current Ratio. De Green Deal wordt ook uitgebreid besproken in Het Euro Evangelie, dat kunt u alhier online kopen. Veel leesplezier! Mijn werk ondersteunen kan via Backme.org, zonder u is dit werk bijna niet te doen.