Kijk, goede vragen, die bestaan. Als burgers aangeven geen behoefte te hebben aan een digitaal betaalmiddel waar je niet mee kunt sparen (CBDC dus) omdat er al een digitaal betaalmiddel is waarmee dat kan, waarom gaat de ECB dan door op de ingeslagen weg? De ECB heeft zelf bedacht een enquête te organiseren onder de toekomstige gebruikers CDBC, waar een vervelend antwoord uitkwam: we hebben er geen behoefte aan want er is al digitaal geld. Toch gaat het project door, in oktober van dit jaar wordt het een realiteit. Daarom maakten we bij Current Ratio de grote CBDC-show met acht prikkelende, kernachtige vragen.
CBDC is digitaal geld van centrale banken, dat naast het bestaande geld van centrale banken (cash) en de pinpas komt. Een extra bron van geld vergroot de geldhoeveelheid, dus zal er iets van de andere betaalmiddelen af moeten. Centrale banken willen dit, omdat er op hun bestaande geld (cash) geen negatieve rente berekend kan worden. Je zal niet met CBDC kunnen sparen, zodat je bij een toekomstige negatieve rente gedwongen wordt die te accepteren op je gewone betaalrekening. Op die manier kan de centrale bank de rente verlagen als deze al zo goed als nul procent is, een burger kan dan niet vluchten en krijgt een prikkel om meer uit te geven. Dit zal de economie stimuleren. Bij dergelijke constructies is het nodig dat banken en centrale banken precies weten wat uw saldo is, daarom komt er een digitaal inlogmiddel. Als cash daadwerkelijk ooit verdwijnt, gaat dat ten koste van de privacy; geen betaalmiddel biedt zoveel anonimiteit als cash. Digitaal geld zal per definitie programmeerbaar zijn, die dingen zijn nu eenmaal makkelijker in een compleet digitale omgeving. Centrale banken doen er wel slim aan om te voorkomen dat CBDC meteen programmeerbaar wordt; dan zal het middel snel impopulair worden en dat gaat ten koste van de winstgevendheid van de uitgever van de digitale euro’s, de ECB zelf dus. Voor die winstgevendheid maakt het niet uit burgers cash of CBDC gebruiken, het is allebei geld van centrale banken. De Tweede Kamer wil geen digitaal paspoort (nodig voor CBDC) maar de ECB wel. Nederland is geen parlementaire democratie meer, dus de Tweede Kamer is verder irrelevant (net als de kiezer). Ook de minister van Financiën heeft niets over geld te zeggen, raar maar waar. Dat is de samenvatting van onze grote CBDC-uitzending op Current Ratio.
CBDC is een belangrijk onderdeel van de digitale agenda, waar mijn laatste boek over gaat (geen toeval). Democratie op de helling koopt u hierrr, er is een e-book (digitaal, lekker handig) en een papieren boek. Wilt u mijn gegraaf mogelijk maken? Ga naar BackMe, of u koopt mijn andere boek, Het Euro Evangelie: Eventueel laat u uw waardering voor dit artikel merken via de knop hieronder. Of gewoon lekker niet. Veel kijkplezier!
duidelijk...vrijheid + privacyrecht ≠ EU/ECB
Dank je wel voor je posts!
Bij toeval tegenkomen, maar inmiddels fan van je heldere uitleg, goede onderbouwing, zonder gelijk door te schieten in wappieschap, waardoor zelfs msm volgers in staat zouden moeten zijn om met een open blik de informatie te beoordelen. Mischien gaan ze zien en begrijpen hoe "screwed" wij zijn.