Loop binnen met BRIC Group - of niet
Sinds een jaar of tien is er een interessant vastgoedbedrijf dat vrij agressief adverteert via social media. Het is een wereldwijd opererende club met honderden miljoenen aan ‘assets under management’. De aanpak heet ‘a global perspective on local real estate’. Er zijn kantoren in Spanje, Hongarije, Brazilië, China, Dubai en de VS maar BRIC is dan ook al in 1996 opgericht, lezen we op de website. Waarom ruikt dit zaakje niet fris? In 2018 stond er al een artikel over BRIC Group op 925 maar dat is offline gehaald (heel 925, niet het specifieke artikel, was niks mis mee). We pakken dat artikel erbij en kijken wat er intussen verder is gebeurd, en dan moet u het zelf maar beoordelen.
Eerlijk is eerlijk, mooi is het filmpje wel. Je geld kiepen en tien of twintig procent rendement maken, dat willen we allemaal. Alleen moet je dan wel zeker kunnen weten met wie je te maken hebt, ook al doet het filmpje erg corporate aan. In 2018 was het nog niet duidelijk wie de directie vormde, nu is dat wel zo. Daar komen we zo op. Nu lijkt het erop dat alle referenties in het filmpje gekunsteld zijn. Waarom is dat zo? Neem dit gezellige gezinnetje, kennelijk blije klanten van BRIC Group, dat mooie Nederlandse bedrijf.
Dit gezin is inderdaad erg tevreden, maar niet met de diensten van BRIC Group: ze leenden hun gezicht voor een referentie voor een heel ander bedrijf dat hun huis heeft geverfd. BRIC Group trekt dan zo’n foto van het web en doet alsof het de eigen klanten zijn. Het waren dit soort strapatsen waardoor het eigen personeel meende dat hun werkgever veel en veel te agressief beleggers trok, waarbij meer dan eens de waarheid geweld aan werd gedaan. Daarom zijn we toen verder gaan wroeten, op hun verzoek.
Destijds was nog niet zichtbaar wie de directie vormde. Er is geen vergunning bij de AFM aangevraagd, de website noemt niet eens namens welke rechtspersoon er reclame wordt gemaakt en bij de algemene voorwaarden lezen we ook nog eens dat de uitlatingen niet als financieel advies gezien moeten worden, dat is bijzonder. Als je dat wel zou doen en Amerikaanse klanten gaan nat op de rommel die je aanbiedt, dan kun je in de VS in de cel belanden. Daarom is het slim om dit op te schrijven maar je kunt je wel afvragen waarom je nog maar iets zou moeten vertrouwen dat op deze site staat.
In 2018 maakte BRIC Group reclame met een Braziliaans resort waar het allemaal prijzen mee zou hebben gewonnen. Beleggers konden daar onrealistisch hoge rendementen mee maken. Ik besloot het kantoor eens te bellen, waarna bepaalde insiders vertelden dat er niks van het verhaal klopte. Zo was er wel grond gekocht in Brazilië, maar die lag tegen enorme windmolens aan. Dat zag je dan weer niet op de foto’s. Brazilië kent restricties voor het overboeken van lokaal gemaakte winsten, wat bewust niet aan de beleggers werd gemeld. En natuurlijk kwam BRIC Group niet uit 1996. Er was een Nederlandse kroegbaas genaamd Robertus van Kuijk die links en rechts zonder veel succes wat horecagelegenheden had. Op een gegeven moment kocht hij een BV van de plank om in Haarlem een nieuw café te openen. Die BV is wel in 1996 opgericht maar dat heeft niks met het Braziliaanse vastgoed te maken maar ook dat werd de beleggers niet verteld.
De verkopers van BRIC Group moesten een aantal grondposities verkopen die Van Kuijk zelf had aangeschaft en om het geheel wat mooier te maken kreeg het allemaal de naam ‘BRIC Group’.
De bijbehorende vennootschap bevat een eigen vermogen van nog geen twee modale jaarsalarissen tegenover een vordering. Dit is typisch een bv die nog volgestort moet worden. De jaarrekening van een bedrijf dat daadwerkelijk honderden miljoenen van klanten omzet of beheert ziet er helaas toch echt iets indrukwekkender uit.
De laatste jaarrekening laat een verlies van zo’n tienduizend euro zien en ook heeft Robertus van Kuijk zijn naar verandert in Van Cuijk, zo lijkt het. Nota bene: dit is volgens het eigen personeel de bv uit 1996 op basis waarvan er wordt geschermd met decennia aan ervaring. Je zou graag dat een aanbieder van beleggingen zelf een jaarrekening openbaar maakt, dit is waar het mee moeten doen.
Over Robertus van Kuijk of Robertus van Cuijk is verder niet veel te vinden. Het lijkt erop dat hij een conflict heeft gehad met de staat Hongarije, over de gang van zaken rondom strafvervolging, die zou te lang hebben geduurd. Het is allemaal vriendschappelijk geschikt.
Wilt u een beeld hebben bij Van Kuijk? Na 2018 is de site wat verbeterd en zien we wie er daadwerkelijk in de directie zitten.
Naast Robertus is ene Dingenis Poppeliers nu ‘managing director’. Van deze directieleden wordt verder geen achtergrond gegeven, over bijvoorbeeld hun opleiding en werkervaring. Als je met Google zoekt op artikelen over Dingenis Poppeliers krijgen we dit:
Poppeliers wordt door de website FinanceScam letterlijk een oplichter genoemd. Die term ga ik zelf niet bezigen, want het is gebruikelijk om juridische termen pas op een persoon te plakken als iemand ook daadwerkelijk door een rechter is veroordeeld. Wel mag het op zijn minst opmerkelijk genoemd worden dat Poppeliers dit pikt. Als je geen oplichter bent en iemand noemt je zo, dan kun je een kort geding starten en de journalist veroordeeld krijgen tot het moeten plaatsen van een rectificatie en het betalen van de juridische kosten. Poppeliers kiest ervoor dat niet te doen, om redenen die hem bekend zijn.
FinanceScam valt over de zeer gebrekkige informatie die het bedrijf aan mogelijke klanten verstrekt, enkele klachten waarbij BRIC Group naar het zich laat aanzien op zijn minst amateuristisch heeft gehandeld en het gerommel met reviews. Zoals we in het filmpje zagen worden foto’s van willekeurige mensen gebruikt om te doen alsof er veel tevreden klanten zijn. Dat geldt ook voor de reviews op de website.
Neem deze uiterst tevreden Adrian Ruscoe Pond, hij heeft geen naam die veel voorkomt. Hij is lyrisch over Bric Group. Interessant genoeg is dit zijn enige online wapenfeit. Dat doet inderdaad vermoeden dat Bric Group de aanbevelingen zelf schrijft.
Op Trustpilot zien we hetzelfde. De gemiddelde score is met 4,4 hoog. Wel is die score het gevolg van klanten die ofwel extreem ontevreden zijn, of lyrisch. Er zit interessant genoeg niets tussen.
De positieve reacties stoppen bijzonder genoeg met het aanbreken van het jaar 2024. Tot die tijd regende het positieve recensies, zoals deze, van Margarita Higuain. Dat is overigens een achternaam die je vaker tegenkomt, in Baskenland.
Om een review op Trustpilot te kunnen schrijven, moet je een profiel aanmaken en inloggen. Ook voor deze blije klant geldt dat ze een profiel aanmaakt op TrustPilot om enkel en alleen voor BRIC Group een positieve recensie achter te laten om verder op geen enkele wijze het internet te gebruiken. Dat is ook wat.
Als je al deze vreemde reacties weglaat, blijft dit over:
Samengevat mogen we zeggen dat BRIC Group bijzonder agressief adverteert, zo erg dat mensen van binnenuit beginnen te klagen. In 2018 heb ik reeds de kans op hoor- en wederhoor aangeboden, waar toen op onfatsoenlijke wijze van werd afgezien. BRIC Group bestaat sinds 1996 omdat er een bv is die toen is opgericht maar voor hele andere doeleinden werd gebruikt. De aanbieder geeft geen jaarrekening op en dat is op zich al een bijzonder slecht teken. Van de belangrijkste directieleden is er geen CV beschikbaar. Duidelijk is dat Robertus van Kuijk rond de kredietcrisis grond in Brazilië heeft gekocht en die posities wil verkopen. Waar er reclame wordt gemaakt gebeurt dat met artist impressions, niet met echte foto’s, wat gewoon verdacht is. Als je bij beleggers met hoge rendementen op bestaand vastgoed schermt, moet je kunnen laten zien dat je dat hebt.
De positieve reacties van klanten zijn duidelijk gefabriceerd. De site FinanceScam noemt directielid Dingenis Poppeliers daarom een oplichter, een term die ik niet zelf in de mond neem. Wel is het ronduit verdacht dat Poppeliers dit pikt. De bv van Robertus laat op geen enkele manier zien dat er daadwerkelijk sprake is van een bedrijf waar honderden miljoenen tegen de plinten klotsen. Het is ook vreemd dat hij geen enkele informatie over zichzelf geeft.
Als u overweegt te investeren in een dergelijke belegging, vraag dan eerst om een goedgekeurde jaarrekening van de aanbieder. Anders kun je niet inschatten hoe gezond je mogelijke zakenpartner is. Vraag ook op wie de jaarrekening heeft gecontroleerd en verzeker jezelf ervan dat die accountant ook echt bestaat, wat vrij simpel is om vast te stellen. Ook moeten er jaarrekeningen bestaan van de deelfondsen, als daar sprake van is. Dan kun je zien dat vastgoed ook daadwerkelijk op de balans staat. Als dergelijke informatie, net als de achtergrond van het personeel, niet met een enkele klik zichtbaar zijn, loop dan met een grote boog om de schreeuwerige advertenties heen. Maar u moet het zelf weten, natuurlijk. Een lijkwade heeft toch zakken zeggen we op de Bible Belt.
Lees anders mijn hoofdwerk, Het Euro Evangelie, beschikbaar op Bol.com. Mijn werk ondersteunen kan via Backme.org.