Leveranciers Russische troepenopbouw gebruiken Nederland als belastingparadijs (*2022)
Lieve lezers, mijn archief van ArnoWellens.EU verhuis ik naar Substack. Daarom komen oude artikelen hier terug. Dit artikel stond in 2022 op de website, twee weken voor de daadwerkelijke start van de oorlog in Oekraïne. Interessant genoeg doet Nederland het minste van de Westerse landen om Russische tegoeden in te vorderen. Onze (nog demissionaire) regering onderhoudt warme banden met de Russische oligarchie, waarom, dat zullen we misschien nooit weten. Het oorspronkelijke artikel staat hier. Mijn werk ondersteunen doet u via Backme.
Hoe, dat zeg ik niet. Iemand gaf me een tip: kijk hier eens naar, dat vind je interessant. Het kan een accountant, een notaris, een bankier, een toezichthouder of een trustboer zijn, dat is vertrouwelijk. Maar volgens de tipgever gebruikt een belangrijke Russische wapenleverancier Nederland als belastingparadijs. Het is 2014 en Nederland is geschokt door de ramp met MH17. Premier Rutte breekt dan de sancties tegen Rostec, het belangrijkste Russische wapenbedrijf: in eerste instantie omdat de regering niet durft uit te spreken dat Rusland verantwoordelijk is, want Rutte was die mening niet toegedaan. Belangrijker is dat het breken van de sancties doelbewust beleid is. Nederland wil een veilige vluchthaven voor crimineel geld zijn (why?) en daarom wordt iedereen gedoogd, ook als je net een raket in een toestel met 200 Nederlanders hebt geschoten. Het is de ultieme kruiperigheid: hiermee liet de regering zien dat niemand zich zorgen hoeft te maken om de hete adem van Justitie in de nek. Wat je achtergrond ook is, hoe je aan je schimmige vermogen komt, Nederland heet iedereen welkom maar controleert de eigen burgers wel zo hard dat het onrechtmatig is. Vrij bijzonder. In deze periode schreef ik meerdere artikelen over menig Rus die Nederland als fiscale vluchthaven gebruikt.
Een daarvan was een heer genaamd Bolotin, die zijn winsten in Rusland via Cyprus en Nederland naar de Britse Maagdeneilanden verplaatst. Rusland en Cyprus hebben een verdrag dat bepaalt dat winsten, die naar de ander worden overgeboekt, feitelijk niet belast worden. Nederland en Cyprus hebben allebei de euro en daarmee vrij verkeer van kapitaal. Nederland heeft deelnemingsvrijstelling en staat het belastingvrij doorstorten naar elk ander land ook toe. De Britse Maagdeneilanden kennen een soort briefgeheim. Door in elk van deze landen een bv op te richten, maak je gebruik van de mogelijkheden die elk van die landen biedt. Uiteindelijk betaalt de vennootschap in geen van de landen belasting, veel heb je dus niet aan die brievenbusbedrijven op je grondgebied.
Het desbetreffende Nederlands/Cypriotische/Russische bedrijf heeft een belang in Kurganmashzavod (KMD). Deze firma in het Russische Kurgan maakt pantservoertuigen voor de Russische luchtlandingstroepen, de VDV. Het zijn de troepen die bij een conflict direct ingevlogen kunnen worden en bij een oorlog met Oekraïne de eerste slagen zullen uitdelen.
De VDV bestaat uit meer dan 70 duizend man en dat is enorm veel: geen enkel ander land komt in de buurt bij dit aantal stoottroepen. Een groot land als Frankrijk heeft slechts een tiende aan parachutisten. De VDV is ook uniek, omdat deze zelfstandige eenheid pantservoertuigen per parachute kan droppen. Dat betekent dat een eenmaal ingevlogen eenheid bij een invasie direct over zware aanvalswapens kan beschikken.
Op Twitter komen dagelijks filmpjes voorbij van Russen die de enorme troepentransporten waarnemen. Daar zit regelmatig materiaal van de VDV bij, zoals deze BMD-4 voertuigen. Deze worden gemaakt in de Volgograd Tractor Company, legendarisch geworden in de slag om Stalingrad (zie de film ‘Enemy at the Gates’). Dat is een dochterbedrijf van KMD en die vinden we in het Nederlandse handelsregister - niet omdat we zo veel met Russische pantserwagens hebben, het heeft de genoemde fiscale oorzaak.
De Nederlandse holding heet Machinery & Industrial Group NV (MIG), zit op de Amsterdamse Keizersgracht nummer 61 en ontvangt de winsten uit Cyprus via een holding genaamd Brendora. Dat laatste was de informatie die de tipgever gaf, de rest mocht ik er zelf bij zoeken. IMG heeft 61,58 procent van de aandelen in KMD en dat is weer de volledige eigenaar van de daadwerkelijke fabriek. De hele zwik staat wel op de Amerikaanse en de Europese sanctielijst, maar daar heeft onze regering niet zo veel mee.
De Nederlandse jaarrekening bevat wat interessante details. Deze structuur is zo opgezet om te voorkomen dat winsten te lang in Rusland blijven hangen. Dat land is kennelijk grillig, het lijkt op een ‘opkomend land’ en dat schept onzekerheid. Bolotin had in Poetin zijn voornaamste klant voor die pantserwagens, maar hij vertrouwt hem dus toch niet genoeg om het vermogen in Rusland te laten staan.
Verder heeft Nederland via de Europese ontwikkelingsbank EBRD een klein percentage van de aandelen Kamaz in handen. Dat maakt de trucs die de Russische eenheden vervoeren, maar er zijn ook voertuigen met wapens in dienst bij de Russische strijdkrachten.
Lees hier het artikel uit 2014, dat helaas van het actieve internet is gewist. Het is lastig voor te stellen dat zo’n opbouw van troepen niet in geweld gaat resulteren. In dat geval mag Nederland wel een minimaal graantje meepikken van de centjes die ermee gemoeid zijn, dat is het voordeel van een belastingparadijs zijn. Mijn journalistiek mogelijk maken? Kijk op BackMe.