Waar we meteen een disclaimer bij mogen plaatsen: op zo’n korte termijn is het onmogelijk om van een afstand onafhankelijke bevestiging te krijgen. De Israëlische strijdkrachten meldden wel een succes en de kans is groot dat ze dat doen omdat ze enige zekerheid hebben. Als Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, ineens levend opduikt, staat Israël goed voor aap. Een land met hoogwaardige inlichtingendiensten laat dat natuurlijk niet gebeuren.
Hezbollah zit in een alliantie gebouwd door Iran, met daarin verder de regering van Syrië, de Houthi’s in Jemen en nog wat mindere goden. Hamas heeft zich er ook bij aangesloten. Het Twitter-account van de leider van Iran, Khamenei, is een goede graadmeter voor de juistheid van bepaalde Israëlische militaire claims. Bij de aanslag op de leider van Hamas, Ismail Haniyeh in nota bene Iran, bevestigde Khamenei dat er sprake was van een succesvolle aanval. Als twee tegenstanders hetzelfde zeggen, is er in de regel sprake van kloppende informatie. Houd daarom het account van Khamenei in de gaten: werkt tien keer sneller dan op een Nederlandse journaaluitzending wachten.
In een eerdere aflevering van Current Ratio bespraken we de krachtmeting tussen grofweg drie allianties in wisselende samenstelling: een sjiitisch blok rondom Iran (met daarin Hamas), een soennitisch blok van Golfstaten met daarin Egypte en een kleinere alliantie van Turkije. Saudi-Arabië ziet Iran als een bedreiging en weet zichzelf in dezelfde hoek gedrongen worden als Israël, terwijl het koninkrijk dat land tot voor kort niet eens wilde erkennen.
Naar aanleiding van de presentatie van de Israëlische ambassade over de aanslagen van 7 oktober 2023 maakten we een andere uitzending. Er komt binnen een paar dagen een artikel over wat er op die beelden te zien was. Vrolijk word je er niet van, maar daar is journalistiek ook niet voor bedoeld. Het grote vraagteken bij die beelden en de oorlog van erna, is hoe het überhaupt kon gebeuren maar ook wat de Iraanse coalitie bezielde.
Een blijvende overwinning op zo’n korte termijn ligt ver buiten de mogelijkheden, al was het maar omdat Israël een veel te sterke luchtmacht heeft. Je prikt een beer met een stok in de ogen en dan gooi je de stok weg, zou je kunnen zeggen. Als Iran wraak zou willen nemen voor Haniyeh en Nasrallah, kunnen ze ook een tegenreactie verwachten die het regime kan doen wankelen. Op dezelfde manier is er van Hezbollah ook niet veel meer over. Hamas is grote schade toegebracht en Israël heeft de landmacht gemobiliseerd. Dat komt neer op een paar honderdduizend militairen, waar Hamas en Hezbollah het onmogelijk van kunnen winnen. Na de aanslag met de pagers op militanten van Hezbollah en de verliezen bij Hamas was het daarom ook wachten op een grotere Israëlische interventie in Libanon.
Sinds de eerste golfoorlog kun je conflicten live volgen met een zak chips en wat cola op de bank. Twitter en andere social media hebben dat effect dramatisch versneld. Als kijker kies je een partij waar je iets meer mee hebt dan de ander, op basis van bijvoorbeeld eigen taal, cultuur of etniciteit. Dan mag je live volgen wat er gebeurt, hopen dat ‘jouw team’ wint. In het geval van Libanon (of eigenlijk: altijd) zitten er gewone gezinnen bekneld in de zinloze oorlog, met grote maatschappelijke ellende. Dat aspect wordt links en rechts nogal eens over het hoofd gezien.
Sinds 2019 zit Libanon in een ernstige economische crisis met torenhoge inflatie, ze kunnen dit er echt niet bij hebben. Een inflatie van tweehonderd procent betekent dat een vast salaris of een hoeveelheid spaargeld in een jaar twee derde van zijn waarde verliest, en dan breekt er een nieuw jaar aan met oorlog. Hier praten we dinsdag verder over bij Current Ratio. Nu komt net de bevestiging binnen van Hezbollah, Nasrallah is inderdaad omgekomen. Wordt vervolgd. Mijn werk ondersteunen kan via Backme, koopt u anders mijn boek Het Euro Evangelie of laat uw waardering voor mijn werk zien met de knop hieronder.