Het nieuwe Coronafonds gepresenteerd: nu draait het om ‘innovatie’
Ja, lieve mensen, het is allemaal heel ingewikkeld, maar ook weer niet. Mensen die me kennen, weten waar de analyse op is gebouwd: die van Het Euro Evangelie en daarmee alle video’s. Een muntunie vraagt om een centrale begroting. Elke andere muntunie heeft onderdelen, staten, eilanden, noem het hoe u wil, die een onderlinge relatie kennen. Het zijn geen onsamenhangende eenheden die net toevallig met hetzelfde muntje afrekenen: handig, als iemand uit Lombok op Bali een cappuccino gaat drinken. Nee, de eilanden van Indonesië hebben hetzelfde geld maar de rijke eilanden dragen meer bij dan de arme. In de VS bedraagt de onderlinge solidariteit van de rijke staat soms wel tien procent van het jaarlijkse inkomen van die staat. Kost een paar knaken, ben je wel samen een land. De EU is geboren met de gedachte dat je een muntunie kunt bouwen zonder onderlinge overdrachten. Dat is onmogelijk en als zelfs een winnaar van de Nobelprijs in de economie daarop wijst, krijgt hij hoongelach over zich heen, de ‘woedende ontkenning’.
Wat nu? Afbreken of afbouwen, die muntunie. Doe het goed of niet maar ga niet halverwege het oversteken van de weg een beetje lopen dralen. Dat is wel wat er nu gebeurt. Ontkennen dat de belofte dat het gratis is - via de no bail out clausule uit artikel 125 van het verdrag van Maastricht - niet kan en als je dan een crisis krijgt, een virus ofzo, dan ga je extra belasting heffen met die crisis als excuus. Dat is makkelijk doormodderen. De opbrengst van de crisistax gaat dan naar hele andere dingen en dat maakt mensen narrig, ze hebben het gevoel dat er iets niet klopt. Terecht ook, natuurlijk. Die crisis waait dan over en dan heb je weer een ander excuus nodig. Stop met dat dralen, erken gewoon dat de euro geld kost en wees er eerlijk over. En als het te duur is, stop je.
De laatste Current Ratio ging natuurlijk over het nieuwe Coronafonds. Lenen voor de pandemie mag na 2026 (?) niet meer, dus heb je een ander verhaal nodig.
Dat andere verhaal gaat over een gebrek aan innovatie. Europa heeft meer innovatie nodig, dus gaan de uitgaven omhoog. Meer regels, meer belasting, en daarmee meer dynamiek. Werkt dat? Waarschijnlijk niet, maar het verhaal van dat virus is sleets geworden en je moet iets.
Omdat het weekend is, krijgt u nog een oud gesprek met Adjiedj Bakas, uit 2015. Daarin hadden we het over het patroon. Eerst was er een eenmalig pakket voor de Grieken dat twee keer werd herhaald, we hadden het daarom toen al over een patroon. Het Coronafonds is de opgeblazen begroting van de EU voor 2021 tot 2026 en volgens het patroon is het nu tijd voor iets nieuws.
Het nieuwe fonds is een idee van Mario Draghi. Waarom geven we hem niet de vloer? Na de presentatie volgt een Q&A met journalisten, veel vragen die bij mensen leven komen daar aan bod. Het is inderdaad de bedoeling dat er meer geld geleend gaat worden, er zit geen woord Italiaans bij (bijna niet).
Mijn werk ondersteunen? Kijk op BackMe voor de mogelijkheden, anders is dit niet vol te houden. Fijn weekend!