Europees wetsvoorstel: elke journalist krijgt spyware van de overheid op zijn telefoon
Chinese praktijken in de polder vanwege 'interne markt'
Even een kort WTF-topic. Later vandaag en morgen krijgt u een analyse van de schuldpositie van de EU, een beschouwing van Europa met het Schengenverdrag en iets over energie en de Europese industrie, daar gebeuren ook best dramatische dingen. Eerst iets over het hacken van journalisten en hun bronnen. Dat is immers nodig, om de interne markt van de EU draaiende te houden. Come again? We beginnen bij het begin.
Overheden luisteren burgers af alsof het agenten zijn van een vijandige mogendheid, dat is helaas een bekend gegeven. Dan volgt er Europese wetgeving over dit onderwerp, wat neer moet komen op een verbod van deze praktijken. Waarom bemoeit Brussel zich er eigenlijk mee? Het respecteren van de wet (of niet) is toch iets wat binnen een lidstaat geregeld kan worden? Er is altijd een Brussels haakje. Zelfs als het helemaal niet logisch is dat een bepaald probleem onderwerp wordt van Brusselse bemoeienis, dan is er vast wel een reden te bedenken waarom dat wel zo zou moeten zijn. De EU is in dat opzicht creatief. Ook als mensen iets niet willen, kan er met academische en juridische gymnastiek wel een omweg worden gevonden. Dat is reeds besproken bij V for Valentine van een paar weken geleden, met onderbouwing: veel kijkplezier.
CBDC - De wappie magneet |#107 - YouTube
Waarom zou de EU zich bezig moeten houden met afluisteren? Journalisten in de EU kunnen soms ook iets in een andere taal, in een andere lidstaat publiceren. Ze doen dan een beetje grensoverschrijdende dingen en daarmee is het een Europese aangelegenheid. Toegegeven, het is wat vergezocht, maar zo zit de redenering in elkaar - en dan komt er ook een wet.
Deze weet heet ‘European Media Freedom Act’. Dat klinkt goed, kennelijk gaat het om vrijheid. In de tekst lezen we dat het ook echt de bedoeling is dat er wat wordt gedaan aan spyware tegen journalisten en hun bronnen. Het vervelende is dat iets reguleren niet hetzelfde is als verbieden. Waar in eerste instantie in de tekst te lezen viel dat spyware op telefoons van journalisten echt verboden moet worden, is diezelfde clausule nu omstreden. Een wet die iets verbiedt kan ook zo omgebogen worden dat het van een verbod naar een beperking draait. Dan heb je iets dat illegaal is, omdat het niet hoort in een democratie, legaal gemaakt. Spyware op telefoons van journalisten is nu nog steeds onwenselijk, vanwege het inbreken in de levenssfeer van onschuldige mensen, maar het zal straks mogen - onder voorwaarden! Als de politie vermoedt dat er een misdrijf in de maak is waar een gevangenisstraf van vijf jaar of meer op staat, dan mag spyware toch ingezet worden. Dat glijden maakt illegale dingen legaal, we zien het gebeuren.
Er gaan stemmen op in de Europese raad om deze tekst goed te keuren. Dan is elke journalist verdacht, net als al zijn bronnen en familieleden. Het is een plan van Rutte en Macron. De eerste heeft een oude Nokia waar maar heel weinig SMS’je op passen, daar valt weinig te hacken voor de politie. Idee?
Kijk de hele nieuwe uitzending bij V for Valentine hieronder. Het gaat over veel meer, maar dit steekt even, dat zult u snappen.
(321) Arno Wellens: De Digitale Euro komt eraan | #114 - YouTube
Mijn werk mogelijk maken? Kijk op :Backme.org voor de mogelijkheden. Het is een zeer verlieslatende klus, dat Europese gespit, zonder jullie zou dat veel moeilijker worden (of gewoon haast onmogelijk).
De hele voorgestelde aanvulling op de ‘European Media Freedom Act’ staat hieronder: het gaat om punt 17:
Dit klinkt zo typisch EU: een ongewenst verschijnsel (afluisteren in deze ) bestrijden met Europese wetgeving, maar wel een achterdeurtje voor hun eigen belangen open laten. Alles met de beste bedoelingen uiteraard...