Eerst het leger slopen, dan een oorlog nastreven
Eerst was het prikken, nu is het Gaza: de redeloze Groote Polarisering die een land moet verdelen dat toch echt andere problemen heeft. Er is ook nog zoiets als Oekraïne. Een helder af te bakenen groep internationaal denkende mensen wil Oekraïne tot het einde steunen, ook al heeft Nederland helemaal geen leger meer om oorlog te voeren. De grootste voorstanders van steun aan Oekraïne hebben een paar jaar geleden nog het eigen leger disfunctioneel gemaakt via bezuinigingen met militaire precisie. Landen als Nederland kunnen vooral oorlog voeren tegen het eigen leger. Dat betekent bijvoorbeeld dat Nederland geen zware wapens heeft en het leger alleen vredesoperaties kan uitvoeren, een veredelde politiemacht. Er komen wel weer tanks, die zijn besteld, maar deze keuze vindt dus wel plaats na eerder die zware wapens compleet te hebben. Dus heb je nu niks, of te weinig om een deuk in een pakje boter te slaan. Misschien is het onder die omstandigheden beter om de verbale tering naar de nering te zetten, wat je nu kunt is afhankelijk van de keuzes die je gisteren hebt gemaakt.
Na precies duizend dagen hebben de VS besloten dat Oekraïne kruisraketten op Rusland mag afvuren. Rusland gebruikt vliegvelden en andere militaire locaties om het buurland aan te vallen, dat dan niet mag terugschieten met Westerse raketten. De VS en de bondgenoten zijn bang voor een nucleaire escalatie - goed te begrijpen - en daarom mag Oekraïne eigenlijk niet winnen. Je krijgt op deze manier een oorlog die nooit stopt. Poetin zal niet opgeven, want dan moet hij thuis een verlies accepteren, maar Oekraïne zal nooit de steun krijgen die nodig is om het conflict in het eigen voordeel te beslechten. Zo maximaliseren NAVO en Poetin het aantal slachtoffers, dat is het enige dat hier gebeurt. In theorie zouden de VS zelfs strategische bommenwerpers aan Oekraïne kunnen geven, dan is wel gedaan met deze oorlog. Die bommenwerpers zouden echter ook kernwapens kunnen vervoeren, waardoor deze actie onbedoeld voor een nucleaire escalatie zou kunnen zorgen en dat wil niemand. Kajsa Ollongren sloeg de spijker op zijn kop, toen ze zei dat Oekraïners ‘goedkoop’ waren. Op deze manier verzwakt de NAVO een potentiële militaire tegenstander enorm, zonder dat het Westerse levens kost. In haar redenering gaan er slechts Oekraïners dood en die zijn dus niet zo veel waard.
Oekraïne mag nu wel ATACMS-raketten op Rusland afvuren, voor zover een dergelijke actie te maken heeft met de gevechten rondom Kursk. Aan de ene kant kunnen we zeggen dat dat een heftige escalatie is, aan de andere kant mogen we ook opmerken dat er toch al sprake was van een bloedige oorlog. Dat bespreken we deze week in Current Ratio. In dit kader kunt u ook twee eerdere afleveringen bekijken.
Zo is de Europese defensie-industrie net zo hard geslonken als de Europese legers, dat is natuurlijk logisch. Vervolgens is dit continent ‘woke’ geworden en vond men investeren in wapens iets smerigs. Dat is een mening die je mag uitdragen, maar realiseer je dan wel dat de industrie voor een snelle herbewapening ontbreekt. Alle spullen zullen de Amerikanen ingekocht moeten worden. Waar er nog wel een Europese industrie is, zijn die door eigen investeerders gemeden als de pest dus gaan alle winsten ook nog eens naar Amerikaanse investeerders als BlackRock. Lekker dan!
Wilt u mijn gegraaf mogelijk maken? Ga naar BackMe, of u koopt mijn boek, Het Euro Evangelie: Eventueel laat u uw waardering voor dit artikel merken via de knop hieronder. Of niet.
TEST EMBED
<blockquote class="twitter-tweet" data-media-max-width="560"><p lang="en" dir="ltr">Today marked a historic day: Three major achievements were reached by the COP29 Presidency!<a href="
24, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>