Dit is een oud artikel, gemaakt op het hoogtepunt van de pandemie. Mijn oude site verhuist naar Substack, daarom komen oude verhalen weer terug. Is het nog relevant in april 2024? Ja. De pandemie was een politieke mogelijkheid om maatregelen door te voeren die toch al op de plank lagen, nu was de samenleving wel ineens bereidwilliger om hogere belastingen (‘moet, voor de zorghelden!’) en digitale paspoorten (‘het gaat om de veiligheid van je gezin!’) te accepteren. De financiering? Dat moest met schuld gebeuren, zonder dat duidelijk werd hoe die ingelost diende te worden. Nog steeds is niet duidelijk hoe dat betaald zal worden, al staat in 2027 gegarandeerd de deurwaarder op de stoep. Inmiddels is de pandemie weg, daarmee ook het paniekgevoel, maar moet er wel invulling worden gegeven aan de maatregelen die er tijdens een crisis werden doorgedrukt. Zo krijgt Nederland pas het eigen Coronageld uit Brussel als het land contant geld afschaft (?). De relevantie van een beslissing verdwijnt pas als de gevolgen ook verdwenen zijn, niet daarvoor. Daarom, een relevant opbaksel uit 2021:
Zeg, Wellens, kun je niet gewoon doen wat je verteld wordt? Nee. En daar is een reden voor. Een vrijheidsbeperkende maatregel is bij een noodsituatie enkel acceptabel als je begrijpt waarom die maatregel bijdraagt aan het bestrijden van het probleem. Een agent die een vluchtende boef wil vangen kan je fiets vorderen, een en een is twee. Bij een vals argument (genoeg van te vinden tijdens deze pandemie) is er geen daadwerkelijk causaal verband tussen het medicijn en de kwaal. Om te bewijzen dat dat daadwerkelijk zo is, kun je wellicht nog het beste aantonen dat het medicijn ouder is dan de kwaal: dan is er per definitie geen relatie van oorzaak en gevolg. De verkoper van het medicijn zit dat middel zelf te pushen, en gebruikt de gebeurtenissen van het moment als argument. Onder andere omstandigheden zou er een afwijkend narratief zijn geweest maar met dezelfde uitkomst. Daarvan is sprake als de agent de fiets vordert voordat de boef op de vlucht slaat, of maar bekend is dat we inderdaad met een boef te maken hebben. Dan vindt de agent je fiets gewoon mooi en verder niets. Je bent hem dan wel mooi kwijt en het duurt even voordat je doorhebt wat er gebeurt. Even zul je in de ontkenningsfase zitten en denken dat de fiets wordt teruggebracht. De agent is inmiddels in geen velden of wegen meer te bekennen en dan is het te laat. In die fase zitten de meeste Europeanen nu, ze denken dat die Coronamaatregelen ook echt met zorg in het achterhoofd gemaakt zijn. De extreme maatregel wordt echter voorgesteld om die maatregel zelf, niet vanwege het op te lossen probleem. Zo zit het ook met de digitalisering van de zorg op Europees niveau, met de QR-app als kers op de taart, en de grootschalige monetaire veranderingen,vooral de emissie van Europees schuldpapier. Als je goed terug zoekt in Europese verdragen, beslissingen en persberichten dan zie je dat zowel het Europese digitale gezondheidsbewijs als de Coronabonds al lang voor de pandemie op het menu stonden. Het virus was een perfect excuus om te doen wat je toch al van plan was, de murw gebeukte bevolking was met andere dingen bezig. Het is weekend, dus we houden het deze keer even kort.
Hier de aankondiging van de Eurobonds, of ‘safe asset’, in 2018:
En het uitwisselen van Europese gezondheidsdata, in 2019:
Hier gaan we het de komende maanden over hebben bij de borrels. Amersfoort, Almere, Enschede en Maastricht zijn zeker, daar kunt u zich voor aanmelden, Arnhem, Amsterdam, Eindhoven en Hoogeveen zijn in voorbereiding. Meldt u zich aan via BackMe en borrel en praat lekker mee.
Nee, Arno: heel goed dat je - de tijd gaat zo razendsnel! - dit verhaal nog eens afdrukt.
Inmiddels zitten we met de gevolgen: fraude (en nog meer fraude), Nederland als sulletje en ga zo door.