CBDC 9/25: ‘Is altijd programmeerbaar, praat open over kansen en bedreigingen’
Eswar Prasad, waar kennen we die ook alweer van? Een eerder topic over CBDC natuurlijk, het nakende digitale geld dat geen aantoonbaar nut kent. Immers, banken hebben er met een lobby voor gezorgd dat CBDC, geld sparen direct bij de centrale bank, maar in beperkte mate mogelijk is. Anders zouden klanten kunnen weglopen bij de bestaande banken, die willen dat natuurlijk niet. Kort en goed is er straks geld met spaarfunctie en daarnaast extra geld (CBDC) dat die spaarfunctie niet heeft, maar andere functionaliteiten wel, zoals betalen. Wat heeft het dan voor zin? Zie hier een reden voor toegenomen scepsis rondom het hele project.
Prasad, een Indiase econoom, schreef in de zomer van 2023 een artikel voor de Financial Times. Het verhaal is even duidelijk als redelijk: wees niet blind voor de gevaren die horen bij digitaal geld. Let wel, Prasad is zeker niet onverdeeld negatief over het project. Maar er zijn wel kanttekeningen, zoals een aantasting van de privacy. Prasad hield er een presentatie over bij het WEF, waarin hij dan ook vooral ingaat op de mogelijkheden.
In het artikel is het voor Prasad duidelijk: geld gaat digitaal worden en dat biedt vooral kansen. Als econoom denkt hij met name aan de mogelijkheden voor monetair beleid. Extra betaalgemak zal er niet in komen, tenminste niet in westerse landen, want daar kun je toch al digitaal betalen. Maar centrale banken zouden limieten voor houdbaarheid kunnen instellen, bijvoorbeeld, om consumptie aan te jagen als de effectieve vraag in de economie tegenvalt. Dan ga je wel voorbij aan de discussie of het wenselijk is dat een centrale bank zo veel invloed heeft. Is een centrale bank een soort marktmeester, die betaalmiddelen uitgeeft en zo de economie helpt maar zich verder niet met je privéleven bemoeit? Of verwachten we van de centrale bank dat deze wel veel verder ingrijpt in je persoonlijke bestedingen, zonder dat er een duidelijk democratisch mandaat is? En hoe moeten we dat zien in het kader van autoritaire regimes, die krijgen nu middelen waar vroegere dictators hun vingers bij af zouden likken? Digitalisering en technologische vooruitgang zijn een gegeven. Maar is elk aspect wel wenselijk? Praat daarover met elkaar, in plaats van dat je anderen wegzet als ‘wappie’ wanneer je je zorgen maakt over de heftigheid van dit soort processen. De ‘wappies’ hebben namelijk wel een punt, aldus de niet onverdienstelijke Prasad.
Vindt u dit allemaal interessant? Mijn werk mogelijk maken kan via BackMe.org, borrel gezellig inhoudelijk mee.