Het is eigenlijk een beetje het reeds genoemde argument van de vegetarische tijger. Die heb je geleerd om op worteltjes te knagen, hetgeen de aaibaarheid onder de kinderen in de buurt aanmerkelijk zal vergroten. Hoe schattig! Dat betekent niet dat het beest niet later de ware aard alsnog zal laten zien, je mag daar dan ook helemaal niet boos om worden. Bij digitale munten is dat ook zo. Naar aard en opzet zijn die nu eenmaal later alsnog programmeerbaar te maken. Het feit dat het nu niet de bedoeling is gebruik te maken van het aspect van de programmeerbaarheid, betekent niet dat dat altijd zo zal blijven. Dingen gaan goed tot ze fout gaan. De enige manier om te voorkomen dat CBDC ooit op best ondemocratische wijze wordt ingezet, is er nu niet aan te beginnen.
Klaus Schwab ziet eruit als een slechterik in een stereotype actiefilm, maar zijn World Economic Forum (WEF) wordt ook weer onderschat. Neem deze zeer gedegen, inhoudelijke video over het onderwerp van CBDC. Aan het woord is Eswar Prasad, een econoom van de Cornell University (New York). Prasad (1965) komt uit India en schreef eerder onderzoeken voor het IMF, het Amerikaanse National Bureau of Economic Research en het Forschungsinstitut zur Zukunft der Arbeit te Bonn. Prasad is getrouwd en heeft twee kinderen. Als huisdier koos hij niet voor een tijger maar een hond, het beestje heet Mozart. Prasad deed onderzoek naar de liberalisering van Polen, na de communistische periode, en de houdbaarheid van de dollar als belangrijkste munt na de kredietcrisis. Het ziet er misschien wat wankel uit volgens hem, maar het is nog te vroeg om een echte vervanger aan de horizon te ontwaren.
Prasad schreef in 2021 ‘The Future of Money: How the Digital Revolution Is Transforming Currencies and Finance’, het onderwerp laat zich raden. Dit boek en zijn papers komen in het volgende artikel in deze reeks aan bod. Prasad is voorstander van CBDC, ook omdat het een veel efficiëntere manier biedt om ‘real time’ transacties af te wikkelen. Met cash zou het onmogelijk zijn om direct, zonder al dan niet wankele bank, wat geld op de rekening van je tante in Kaapstad of Delhi te zetten. CBDC als vervanger van cash is een logische ontwikkeling in een steeds digitalere wereld, net zoals briefgeld in de zevende eeuw na Christus in China ook een enorme innovatie was. Omdat digitale transacties met een druk op de knop aan voorwaarden verbonden kunnen worden, is er altijd de mogelijkheid tot het maken van programmeerbaar geld. Net zoals de stabiliteit van CBDC afhankelijk is van de betrouwbaarheid van de uitgevende partij, is de wenselijkheid van programmeerbaar geld afhankelijk van de relatie die je hebt met de bank die het uitgeeft. Als er in een samenleving een diep wantrouwen heerst jegens ‘the powers that be’ vraag je inderdaad om problemen, maar dat hangt dus af van de omstandigheden. Wat dat betreft zou je kunnen zeggen dat Nederland boft met het huidige wantrouwen jegens de overheid. Misschien komt CBDC er hier niet en loop je later niet tegen allerlei problemen aan die bij CBDC blijken te horen. Let wel, dat laatste is niet wat Prasad in zijn boek heeft geschreven, dat maak ik er zelf van.
Op precies 31:50 is Prasad zeer helder over programmeerbaarheid. Dat CBDC dat is staat als een paal boven water, daar moet je niet over discussiëren. De vraag die je moet stellen, is wat het gevolg is. De programmeerbaarheid zou ons volgens hem naar een ‘betere’ maar ook een ‘duistere’ wereld kunnen brengen. Het hangt er dus volledig vanaf hoe het project wordt uitgevoerd. Het zou prettig zijn als grote voorstanders van CBDC daarom wat minder hard zouden roepen dat programmeerbaarheid maar een rare theorie is. Er is namelijk een echt debat te voeren, namelijk over de vraag hoe je wegblijft van de duistere weg, in de woorden van Prasad. Maar u gaat natuurlijk niet naar dat stukje scrollen op precies 31:50 in de video van het WEF, een beetje de krenten uit de pap vissen. U gaat netjes de hele video bekijken, kost maar een half uurtje op telefoon of tablet, zodat u morgen goed beslagen ten ijs komt, bij misschien wel een spannende discussie met collega’s naast de waterkoeler. ‘Hebben jullie de hele video van econoom Prasad bij het WEF gezien? Ik wel’.
Mijn gegraaf mogelijk maken? Kijk op Backme.org voor de mogelijkheden. Zonder u is mijn werk onmogelijk en glijden we af naar de duistere weg.