Cash criminaliseren is een beetje raar (video)
‘Ik heb niks te verbergen’, klinkt het regelmatig als we praten over de invloed van toenemende digitalisering op onze samenleving. Dan gaat het niet om oude computerspelletjes die steeds mooier worden, of opslagcapaciteit die elke paar jaar in prijs halveert. ‘Digitalisering’ is een breed begrip. Natuurlijk gaan we bedrijfsprocessen efficiënter maken, maar dat is het punt niet, bepaalde principes staan op de helling. Zo regelt de Europese ‘Digital Services Act’ dat platforms als Twitter en Facebook gedwongen kunnen worden om ‘misinformatie’ te verwijderen, als Europese overheden en instellingen dat willen. Maar wanneer is iets misinformatie en zet je zo de deur niet open voor censuur? ‘Vroeger’, toen alles beter was, hadden we ouderwetse drukpersen. Toen konden overheden deze censuur niet toepassen. ‘Digitalisering’ verandert de manier waarop burgers en overheden zich tot elkaar verhouden, daar mag best eens wat meer debat over komen.
Een van de grote hudige vraagstukken is wat er met contant geld gaat gebeuren. In een meer digitale wereld kunnen overheden veel makkelijker alle transacties onderzoeken. Dat maakt dat burgers vaker verdacht worden, maar dat betekent niet dat ze ook vaker over de schreef gaan. Techniek maakt iets mogelijk, het kan en daarom gebeurt het. Maar moet je het eigenlijk wel willen? Daar hebben we het dan weer niet over.
Het criminaliseren van gebruikers van contant geld is vreemd, zeker in Nederland, omdat onze eigen overheid hemel en aarde beweegt om foute oligarchen te ontzien. De Russen onder hen gebruiken de Zuidas nog steeds als witwaskanaal, sancties of niet. Sommige van deze oligarchen, zoals Oleg Deripaska, verkopen wapens aan de Russische strijdkrachten die in oorlog zijn met het Oekraïense leger dat weer door Nederland wordt gesteund.
Nederland is doorvoerland van Russisch zwart en crimineel geld, omdat Rutte en Timmermans persoonlijk een investeringsverdrag met Poetin hebben getekend. Toen kwamen de Russen naar de Zuidas waaronder het bedrijf Rostec, leverancier van allerhande wapens zoals de BUK-raket. Wetende dat in de voormalige Sovjet-Unie de maffia de kritieke infrastructuur heeft gestolen, houden Nederlandse ambassades daar witwasfeestjes voor lokale ‘ondernemers’: kom toch vooral naar Nederland!
Dat deed de Nederlandse regering samen met het bedrijf Amsterdam Trade Bank, inmiddels failliet, in bezit van een oligarch genaamd Mikhail Fridman. Toen ING in 2016 een boete kreeg voor het witwassen van grote sommen geld voor een specifieke oligarch, ging het om deze Fridman. Met boeven waar je eigen Openbaar Ministerie onderzoek naar doet, organiseert de Nederlandse regering witwasfeestjes om nog meer boeven te lokken. Fridman zelf is ook onderwerp van sancties, maar hij heeft alle resterende Nederlandse gaswinning in handen. De overwinsten dankzij de oorlog mag hij houden en uit Nederland wegsluizen. Nederland breekt eigen sancties, want anders verarmen we niet. Dat zag u bij een eerder Current Ratio.
Dezelfde regering die maffiabazen als redelijke zakenpartners ziet en letterlijk duizenden miljarden aan schimmig geld door Nederland laat stromen, wil oma wel scannen als ze voor meer dan honderd euro boodschappen doet. Dat doen we, niet omdat er zo’n groot veiligheidsrisico kleeft aan oma, digitalisering maakt het nu eenmaal mogelijk en dus gebeurt het. Hierboven ziet u de laatste aflevering van De Nieuwe Wereld, het interviewprogramma van Ad Verbrugge. Ik mocht aanschuiven om het over de laatste trends te hebben en dit is er toch echt een.
Nota bene: recentelijk sprak een VVD’er me aan met de opmerking dat dit eigenlijk oud nieuws is. Die vraag krijg ik vaker en hij verdient twee antwoorden. Ja, de foto van Poetin die bij Rutte en Timmermans op de koffie komt is van 2013. Maar toen kwamen de oligarchen en als ondernemers eenmaal komen, dan blijven ze. Het zijn een soort Burger Kings, om de wereld van nu te begrijpen kijk je naar het verleden. En het feit dat een onderwerp vaker is besproken betekent niet dat er een oplossing is. Dat zie je met de huizenmarkt ook, of migratie. ‘Het is reeds besproken’ betekent niets. Verder zijn er door de oorlog in Oekraïne meer oligarchen op sanctielijsten geplaatst en ook daar breekt Nederland de regels, want een vies dealtje met Poetin is er een om te respecteren. Bij de genoemde gasdeal ging er in 2022 een miljard euro aan Nederlandse winsten de grens over en recentere jaarrekeningen heb ik nog niet. Pieter Omtzigt stelde in maart 2022 nog Kamervragen over dergelijke constructies die gewoon voortduren dus nee, het is geen oud nieuws.
Mijn werk mogelijk maken, want het is me daar een verlieslatende business? Kijk op :Backme.org en leer witwassen als een Oleg.